Mreže računala

Tijekom semestra studenti trebaju izraditi dvije domaće zadaće; svaka nosi po 8% ocjene kolegija.
Na ovoj stranici ćete moći dohvatiti zadatke za zadaću u trenutku kada oni postanu aktualni.

Obavijesti

Točni termini predaje druge domaće zadaće će biti naknadno objavljeni.

Druga zadaća - Zadatak

Napravite web-stranicu u skladu s modernim web-standardima (HTML5 + CSS3). To može biti osobna stranica ili stranica posvećena nečemu od osobnog interesa. Stranica može (ali ne mora) imati i eventualne dinamičke efekte u jeziku JavaScript. Stranica mora biti čitljiva u bar jednom od dva preglednika: Google Chrome ili Mozilla Firefox (verzija instalirana na računalima u praktikumima).

Okvirni kriteriji prilikom ocijenjivanja:
  1. Validacija. Nužno je da se stranica validira u odgovarajućem validatoru za HTML5 i za CSS, bez ikakvih grešaka, upozorenja i sličnog.
  2. Originalnost - preciznije, ne-plagiranje. Ako samo zalijepite tuđi kod i pobacate par elemenata unutra, vjerojatno ćete dobiti 0 bodova. Također, nemojte samo prekopirati neki dugački tekst s Wikipedije ili nekog drugog izvora i ukrasiti ga CSS-om.
  3. Odvajanje sadržaja od prezentacije. Svi isključivo vizualni detalji moraju biti u posebnoj stilskoj kartici.
  4. Logična organizacija sadržaja. Ispravno korištenje semantički orijentiranih elemenata: header, footer, article, section i sličnih za globalnu strukturu web-stranice, kao i svih ostalih (address, p, h1, ...) za njihovu namjenu.
  5. Dovoljna kompleksnost izvornog dokumenta. Stranica treba koristiti minimalno 10 različitih elemenata, odnosno biti "dovoljno komplicirana". Pri tome nemojte isprazno koristiti elemente tek toliko da ispunite ovaj zahtjev (npr. usred teksta staviti span i/ili obojati jednu riječ u zeleno); vidi i prethodnu točku.
  6. Fluidnost. Ukratko, vizualno prezentirana stranica se ne smije ponašati kao PDF, ili još gore, kao jedna velika slika. HTML se gleda na raznim medijima u raznim kontekstima, i treba se tome prilagoditi. Ne mora izgledati sjajno u malim prozorčićima ili s velikim fontovima, ali mora biti čitljivo. Pokušajte izbjeći horizontalni scrollbar. Stranica treba imati ispravan prikaz, bez horizontalnog scrollbara i potrebe za "zoomanjem" na mobilnom uređaju. Uputa: osim mobitela, u Firefoxu možete koristiti Tools->Web Developer->Responsive Design View i isprobati kako stranica izgleda na različitim rezolucijama. Pogledajte i ovaj link.
  7. Vizualni dojam. Nismo grafički dizajneri, ali ako je glavni tekst žut na sivoj podlozi, ili susjedni elementi nemaju usklađene margine, ili se tekst negdje "prelijeva" preko drugog teksta ili slike, ili imate horizontalne scrollbarove, ili je osnovna visina fonta 3 piksela...jasno je da tada vizualni dojam nije dobar. Koristite svoj "osjećaj za lijepo" :)
Prilikom predaje zadaće ćete trebati napraviti i neku manju izmjenu na web-stranici koju od vas zatraži asistent (poput: "obojajte onaj naslov u crveno" i slično).