Zadace

 • Svaki student trebat ce izraditi svoju bazu podataka. Uz nju ce biti vezane domace zadace. Temu baze student bira po volji, ali baza mora imati nekog smisla. Takodjer baza ce morati sadrzavati barem 3 tablice (entiteta) i barem 2 veze.(Imajte na umu da zadovoljavanje minimalnih uvjeta ne nosi maksimalne bodove.)
 • Prva zadaca-Zadatak: Po uzoru na gradivo sa Vjezbi1 i Vjezbi2 nacrtajte shemu za svoju bazu podataka. Navedite sve entitete i veze, odaberite im nekoliko atributa i kljuceve. Na kraju pretvorite shemu u relacijsku. Prva zadaca se predaje na papiru i mora sadrzavati: crtez, popis entiteta i veza, konacnu relacijsku shemu, te recenicu dvije koje objasnjavaju o cemu je baza. Kopirajte si svoj rad prije nego li ga predate, trebat ce vam za izradu druge zadace.
 • Da biste mogli izraditi drugu zadacu trebate imati svoj korisnicki racun na studentu i otvoriti account na MySQLu. Account na MySQL-u otvara se na slijedeci nacin: posaljete mi mail sa subjectom "otvoriti bazu" i u njega kopirate samo i tocno (vazno je imati "enter" iza svakog ; inace se naredbe nece izvrsiti) slijedeci sadrzaj:
  
  CREATE DATABASE ljerka;
  
  GRANT ALL ON ljerka.* TO ljerka@localhost
  IDENTIFIED BY 'bp23ba';
  
  GRANT SELECT ON fakultet.* TO ljerka@localhost;
  
  GRANT SELECT ON mangerdva.* TO ljerka@localhost;
  
  GRANT FILE ON *.* TO ljerka@localhost;
  
  
  gdje ljerka treba zamijeniti svuda (ima 6 takvih mjesta , pazite da koje ne propusite) sa svojim korisnickim imenom na studentu a bp23ba sa svojim odabranim passwordom (pazite da ne pobrisete jednostruke navodnike, oni moraju okruzivati password). Password se smije sastojati od slova i brojki, treba biti duljine od 4 do 8 znakova i ne smije sadrzavati hrvatske niti specijalne znakove. Svakako si negdje zapisite password koji ste odabrali! Nakon toga ukoliko u roku od tjedan dana od slanja maila ne mozete pristupiti svom accountu javite mi se da vidimo sto je krenulo krivo :-). Iz istog razloga bolje je ne slati mailove u zadnji cas nego barem tjedan dana ranije nego sto mislite korisitit account. Napomena: na mail za aktivaciju baze ne salje se nikakav odgovor, vec samo baza bude aktivirana u nekom trenutku koji je strogo manji od tjedan dana od trenutka slanja maila.
 • Kada imate otvoreni account, prijava se vrsi na slijedeci nacin: spojite se na student. Unesete naredbu mysql -u vasekorisnickoime -p, pritisnete enter. Trazi vas password, unesete svoj password koji ste odabrali ranije. Ako je sve u redu, trebao bi se pojaviti MySQL prompt. Napisete use vasekorisnickoime;, pritisnete enter, MySQL odgovara database changed. Sada mozete poceti sa radom.
 • Druga zadaca-Zadatak: Koristeci svoj korisnicki racun napravite svoju bazu, koju ste opisali u prvoj zadaci, na studentu. Baza mora imati barem 3 tablice, sve mora imati nekog smisla, i barem jedna tablica mora biti veca (tj. imati barem 30 redaka). Pripremite i 3 upita od kojih barem 1 slozeniji. Druga zadaca se predaje na racunalu. Napomena: Ukoliko ste predvidjeli puno tablica u prvoj zadaci dozvoljeno je u drugoj zadaci prikazati samo jedan manji dio njih.
 • Upite za predaju zadace moze biti prakticno napisati unaprijed i pohraniti u datoteku kako bi bili spremni za predaju. SQL naredbe mozemo iz datoteke, osim copy-pasteanjem, izvrsavati i direktnim ucitavanjem citave datoteke: u MySQL upisemo SOURCE imepomocnedatoteke;