Na temelju odredbe članka 3. stavak 1. Zakona o plaćama u javnim sluzoama ("Narodne novine" broj 27/01.), Vlada Republike Hrvatske, zastupana po dr. sc. Goranu Graniću, potpredsjedniku Vlade

Republike Hrvatske i sindikati potpisnici, dana 17. listopada 2003. godine sklopili su sljedeći

 

KOLEKTIVNI UGOVOR

 

za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu

i visokom obrazovanju i znanosti

 

Članak 1.

  1. Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da osnovica za izračun plaće za zaposlene u javnim službama poraste u postotku koji je za jedan indeksi poen manji od rasta bruto domaćeg proizvoda u 2003. godini.

  2. Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da osnovica za plaću u 2004. godini iznosi 4.414,42 kune, osim u slučaju korekcije osnovice prema stavku 4. i 5. ovoga članka.

  3. Uočavajući promjene u odnosima plaća između javnih službi i plaća u gospodarstvu, sindikati potpisnici i Vlada Republike Hrvatske obvezuju se raspraviti uočene promjene plaća u javnim  službama, zajedničke metodologije praćenja plaća, te započeti pregovore o usklađenju osnovice za plaće u javnim službama s kretanjem plaća u drugim sektorima, sukladno odredbama članka 86. Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službenike i namještenike.

  4. Moguća korekcija osnovice za plaće primjenjivat će se od 1. srpnja 2004. godine prema ugovorenoj dinamici uskladivanja.

  5. Strane ugovora obvezuju se u siječnju 2004. godine započeti pregovore o usk1ađivanju iz stavka 2. ovoga članka koji moraju završiti u primjerenom vremenu s obzirom na usvajanje Državnog proračuna za 2004. godinu, a uključit će načelna metodološka pitanja, kao što su izbor kategorija za usporedbe, ciljevi politike plaća, vremensko razdoblje za usporedbu prošlih odnosa, kretanje plaća u vezi s kretanjem bruto domaćeg proizvoda i stope nezaposlenosti, i slično, te će formirati zajedničko stalno Povjerenstvo za praćenje kretanja plaća i njihovo usklađivanje u javnim službama.

 

Članak 2.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da ukupno trajanje godišnjeg odmora u 2004. godini ne može iznositi više od 30 radnih dana.

 

Članak 3.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da se službeniku i namješteniku isplati godišnja nagrada za godišnji odmor (regres) u 2004. godini, u iznosu od 1.000,00 kuna.

 

Članak 4.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da visina dnevnice iznosi 170,00 kuna od 1. siječnja 2004. godine.

 

Članak 5.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da naknada za odvojeni život iznosi 1.000,00 kuna od 1. siječnja 2004. godine.

 

Članak 6.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da osnovica za isplatu jubilarnih nagrada u 2004. godini iznosi od 1.800,00 kuna.

 

 

Članak 7.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da se svakom djetetu službenika i namještenika do 15 godina starosti, u prigodi Dana sv. Nikole u 2003. godini, isplati dar za djecu u iznosu od 400,00 kuna.

 

 

Članak 8.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da se službeniku i namješteniku isplati godišnja nagrada za božićne blagdane (božićnica) u 2003. godini, u iznosu od 1.000,00 kuna.

 

 

Članak 9.

1.    Vlada Republike Hrvatske i sindikati potpisnici suglasni su da se iznosi, utvrdeni u člancima 7. i 8. ovog Ugovora isplate do kraja prosinca 2003. godine.

 

 

Članak 10.

1.    Ovaj Ugovor sadrži odredbu o doprinosu solidarnosti, a stupit će na snagu i primjenjivat će se samo ako ga zaposlenici u području za koje je sklopljen prihvate na referendumu sukladno odredbama iz članka 187.a Zakona o radu.

2.    Doprinos solidarnosti iznosi 0,65% neto plaće.

3.    Referendum će se provesti najkasnije u prvom tromjesečju 2004. godine u skladu s odredbama Pravilnika o provodenju referenduma.

4.    Nakon donošenja Pravilnika o provedbi referenduma iz članka 187.a Z~kona o radu, stranke Ugovora posebnim će Sporazumom, koji se smatra sastavnim dijelom ovog Ugovora, razriješiti sve potrebne elemente za provedbu referenduma, odrediti termine njegova provođenja, namjenu korištenja sredstava, te način plaćanja kao i sva druga pitanja.

 

 

Članak 11.

2.    Ovaj Ugovor važi i primjenjuje se od usvajanja na referendumu pa do 31. prosinca 2004. godine u djelatnostima osnovnog školstva i visokog obrazovanja i znanosti.

1.    Iznimno od odredbi prethodnog stavka božićnica i dar za djecu za 2003. godinu isplatit će se u 2003. godini.

 

 

Članak 12.

1.    Ovaj Ugovor sačinjen je u četiri istovjetna primjerka, od kojih svakom potpisniku sindikata pripada po jedan primjerak, a dva primjerka pripadaju Vladi Republike Hrvatske.