ZLATKO DRMAČ

REDOVITI PROFESOR
PMF - MATEMATIČKI ODJEL
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU


Adresa i raspored      Nastava     Projekti za studente     Diplomske i magistarske radnje     Informacije o znanstvenom radu.     Tražite posao?    

Gdje i kada me možete naći

PMF - Matematički odjel,
Bijenička 30, 10000 Zagreb
Soba 222 (drugi kat, stepenice lijevo)
Tel: 1-460 5740, 098-x* yz
Fax: 1-468 0335
Email: drmac@math.hr
Konzultacije: Četvrtkom 10:00 - 11:00; 14:00 - 15:00 i po dogovoru.
nazad

Nastavne aktivnosti 2009/2010

Za sve informacije o kolegijima koje predajem u ovoj školskoj godini slijedite sljedeće linkove:

Diplomska nastava (2009/2010)
nazad

Projekti za studente

Ovi projekti imaju zadaću uključiti bolje studente u znanstveni i stručni rad. Ako ste zainteresirani, znate gdje me možete naći.

Novi projekt
 • Uskoro ...
Uspješno završeni projekti
 • Matko Botinčan i Zvonimir Bujanović : Numerička simulacija hiperboličkih zakona sačuvanja. U radu su dani izvod jednadžbe plitke vode, elementi diskretizacije konačnim volumenima, te je napravljen software (Visual Studio (C), OpenGL grafika) sa simulacijom i vizualizacijom toka fluida. Ovaj rad je nagrađen REKTOROVOM NAGRADOM za 2002. BRAVO!

nazad

Diplomske i magistarske radnje

 • Prijedlozi tema diplomskih radnji
  • Multigrid metode. Multigrid metode su izuzetno efikasne metode za rješavanje algebarskih sustava linearnih jednadžbi i algebarskih problema svojstvenih vrijednosti dobivenih diskretizacijom. U radnji treba opisati osnovnu ideju metode, ilustrirati je na numeričkim primjerima, te dati osnove Fourierove analize konvergencije. Sav materijal je pokriven odgovarajućom literaturom na engleskom jeziku.
  • Rayleigh-Ritzove aproksimacije spektra simetrične matrice. U primjenama (fizika, kemija, strukturalna mehanika) je od interesa naći nekoliko najmanjih (ili najvećih) svojstvenih vrijednosti, sa pripadnim vektorima, simetrične matrice velike dimenzije (npr. > 10000). Problem se rješava konstrukcijom niza potprostora koji konvergira odgovarajućem spektralnom potprostoru, te se matrica komprimira na taj potprostor (Rayleighev kvocijent). Time se otvara cijeli niz zanimljivih problema vezanih za konstrukciju efikasnih metoda te ocjene kvalitete aproksimacije spektra iz potprostora. Literatura je na engleskom jeziku.
 • Obranjene diplomske radnje
 • Obranjene magistarske radnje
 • nazad

  Tražite posao? Ne zaboravite učenje (da, i nakon diplome)!

  Ponekad nam se poslodavci obrate i traže dobre studente kojima bi ponudili posao. Ovdje će biti takve obavijesti (ako i kada ih bude ...)


  nazad